Alma Mater - mat är gott

Västerbottenspajen som blev så bra

Av Lena - 2011-01-14 23:42

Sambon skulle köpa västerbottenost i december. Han kom hem med en bit på 1,3 kg! Alla de mindre ostarna var slut och han orkade inte åka till en annan affär så det fick bli som det blev när det inte blev som det skulle. Nu hade jag ett halvkilo ost kvar och då passade det ju med en paj. Vem älskar inte västerbottenpaj? Den här blev ovanligt lyckad i både smak och pajskal.

Här följer en fullständig och detaljerad beskrivning av hur jag gjorde. Bra för dig som aldrig bakat paj förr.

Jag skriver ofta fel för det heter ju västerbottenspaj och inte västerbottenpaj. Nåja.


Ingredienser pajdeg:

3,5 dl vetemjöl

150 g kylskåpskallt smör

2 msk kallt vatten

1 krm salt


Ingredienser fyllning:

300 g riven västerbottenost

äggstanning


Äggstanningen:

4 dl vispgrädde

4 ägg

2 krm cayennepeppar

1 tsk salt

inte för snålt med nymalen svartpeppar


Gör så här:

Börja med pajdegen.

Häll upp mjöl och salt. Tärna smöret och ha i det i mjölet och blanda snabbt till en smulig massa, helst i matberedare. Tillsätt vattnet och blanda snabbt tills det är en rejäl klump. Platta ut klumpen rätt bra och linda in i plastfolie och lägg i kylen minst en halvtimma. Sätt ugnen på 225°.


Tag pajdegen ur kylen och lägg den på två ark plastfolie (det ena har du redan från du kylde degen) som går lite omlott. Lägg två ark plastfolie omlott ovanpå pajdegen. Kavla ut degen så tunt du kan. Mät med pajformen (28 cm i diameter på formen funkar bra) så du ser att det blir till kanten med. Alltså ca 35-36 cm i diameter totalt.

Du får lossa på plastfolien på båda sidor ibland, när du vänder på härligheten, innan du kavlar vidare.

Har du kavlat en stund så degen blivit rumstempererad så kan du dra plastfolien med degen på över till en skärbräda och lägga i kylen en kvart. Om du var snabb så degen fortfarande är ”stel” efter kavling (vilket inte är troligt) kan du lägga den över pajformen direkt. Drag bort plasten på ena sidan av degen och sänk den oplastade sidan mitt över formen.


Se till att pajdegen ligger mitt över pajformen och tryck försiktigt ner mitten av degen med handen. Lossa försiktigt på plastfolien som ligger över från en kant till den andra tills hela är loss.

Tryck nu försiktigt ner degen mot kanterna på pajformen med tummen samtidigt som du lyfter lite på ovankanten med andra handen så degen inte går sönder. Platta till här och där så alla luftbubblor försvinner.

När pajdegen sitter som klistrad mot hela formen så skär du bort degen som (mot förmodan) sticker upp över kanten.


In med formen i kylen en kvart, undertiden du river ett par remsor aluminiumfolie som du ska fästa mot pajkanten så den inte sjunker ihop under gräddningen. Remsorna ska vara dubbelt så breda som pajformens kant är hög och sedan dubbelvikta, då är är lätta att forma.


Ta ut pajformen ur kylen och tryck fast aluminiumremsorna mot kanterna. Nagga pajbotten ordentligt och ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter. Håll koll så inte botten reser sig. Då tar du ut formen och låter botten sjunka och sätter sedan in den i ugnen igen.

Man kan lägga ärtor eller bönor i formen med ett bakplåtspapper som mellanlägg men detta funkar lika bra.


Riv osten och vispa ihop äggstanningen med en gaffel tills den är jämngul men inte mer.

Fördela osten i pajskalet och häll äggstanningen runt över osten.


Ställ pajen i mitten av ugnen och låt den gräddas i 30-40 minuter. Håll koll på pajen så den inte får för mycket färg, då får du täcka den med något. Du kan behöva sänka ugnsvärmen något.

De sista 10 minuterna flyttar du pajen näst längst ner i ugnen så pajskalet blir ordentligt gräddat i botten.


Pajen är färdig när innehållet inte dallrar när du slår till eller puttar till ugnen hårt. Då har äggstanningen stelnat.


Servera med crème fraiche, stenbitsrom, finhackad rödlök och en god sallad som är neutralt dressad.


Förslag på ingredienser till sallad som passade bra: Ruccola, isberg, tomattärningar, dill, rostade solroskärnor. 

Dressing: t.ex 1 del vinäger, 1 del vatten, 3 delar bra olivolja, salt, peppar och ev någon liten krydda.


Förslag på vin som leker bra med maten: Torres Gran Sangre de Toro, 84 kronor.

Vinet ska funka bra till gris och lamm men smakade alldeles utmärkt till västerbottenpaj!


   Lägg till en härlig sallad så sitter du nöjd sedan


 Och vinet! Tomflaskan ser ut så här.

 
 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

15 januari 2011 13:19

Vår favoritost, absolut. Det finns alltid en ny bit på lut i kylen så vi slipper stå utan. Men 1,3 kilo, det har respekt med sej...

Ha en härlig helg!
Kram, Anki o Håkan

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Moma

Moma

15 januari 2011 14:23

Åh, så mumsigt!! Jag älskar Västerbottenost, sonen likaså, men vår är slut för tillfälllet och om jag ska ha någon chans att klara budgeten (vilket inte ser så jätteljust ut)blire ingen Västerbottensost och sonen surar (för det med):-)
Lööv

http://ww.momaskitchen.se

 
Lena

Lena

15 januari 2011 23:07

Mårtenssons kök: Ja men gissa om jag blev paff när han langade upp den på köksbordet!

Ha det fint! Kram!

Moma: Ge sonen en citron så han har något viktigt att sura över ;)

lööv!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
charlotta

charlotta

16 januari 2011 10:15

jösses, vad gott! västerbottenost har varit min favorit allt sedan jag var liten (stark ost har alltid varit min grej) och västerbottenostpaj, det är ju så nära himlen man kan komma :)

http://www.matrepubliken.se

 
Emmy

Emmy

17 januari 2011 15:20

Mums! Bästa pajen och en gott vin. Det blir till att fylla en massa med Västerbottenost nu då...

http://remsansbistro.blogspot.com

 
Lena

Lena

29 januari 2011 15:57

Charlotta: Japp, du har helrätt! Himmelriket!

Emmy: Vin till förhöjer njutningen med 100 %!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Anne från skåne

28 oktober 2011 13:33

Helt underbart det blev.....

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards